TVÄTTRÅD & SKÖTSELRÅD

    Här har vi samlat information om våra olika typer av material och hur du på bästa sätt tar hand om dina hemtextilier för att öka dess livslängd. För att behålla textiliernas struktur och lyster är det därför viktigt att du tar hand om dom varsamt och följer råden angivna för varje enskild produkt. På så sätt kan du glädjas av dina textilier i många år framöver och bidra med en hållbar livsstil.

    LIN

    Lin är en lättskött och slitstark naturfiber som håller länge och åldras varsamt och därmed blir den vackrare och vackrare med tiden. Ju mer det tvättas och används – desto mjukare och glansigare blir det. I första hand rekommenderar vi att du vädrar dina textilier i linne eftersom det är mer skonsamt för fibrerna. Linne kan tvättas i tvättmaskin på 40 grader men följ alltid de enskilda rekommendationerna på produkten då även tex sömmar, tryck och broderier kan påverkas av hur tvätten görs. Viktigt att tänka på är att linne kan krympa upp till 10%.

    ULL

    Ull är en slitstark fiber som är otroligt bra på att avvisa smuts och fukt och används ofta till mattor och plädar. Eftersom ullen är så pass bra på att avvisa smuts behöver du inte tvätta ulltextilier lika ofta. Smutsen lägger sig som ett lager på ullen för att den innehåller naturliga fetter och kan med fördela vädras utomhus när det är lite fuktigt, då tvättar ullen sig självt kan man säga. Kom ihåg att aldrig gnugga på en fläck, utan torka försiktigt med en trasa. Torktumla aldrig textilier av ull, utan hängtork eller plantorka dem.

    Vid spill på en ullmatta ska du försiktigt torka bort (gnugga absolut inte) överflödig vätska med en microfibertrasa, för att sedan försiktigt torka fläcken med en handduk med varmt vatten och tvål. Avsluta med torka med endast vatten och en torr bomullstrasa. Vid svåra fläckar bör du lämna in den till en mattvätt.

    All ull har en tendens att noppa sig med tiden och ju finare ull desto känsligare är den. Vi rekommenderar att undvika hög belastning på ullfiltar, dvs använd inte filtarna som sittdyna eller till att klä soffan med. Om du vill mjuka upp dina ullfiltar igen, ruggar/borstar man dom med en kardborre eller en stålkam.

    JUTE

    Jute är ett naturmaterial som är otroligt slitstark och tålig och lämpar sig därmed perfekt som matta. Materialet är ett väldigt bra alternativ ur ett miljöperspektiv då det är helt biologiskt nedbrytbart och kan återvinnas flera gånger om. Jutemattor ger en härlig och ombonad känsla till rummet och kan även användas utomhus på balkonger och altaner, men då skyddad mot regn och fukt under ett tak. Dammsug din jutematta regelbundet på båda sidor och vänd den regelbundet för en längre livslängd. Vid spill på en jutematta ska du genast torka av den med en ljus absorberande trasa tills fukten är borta. Tål ej att vattentvättas.

    SAMMET

    Sammet är egentligen namnet på vävtekniken och inte materialet, utan man kan idag köpa sammetstyger i olika typer av material. Svanefors använder sig av slittålig polyestersammet av högsta kvalité och den har en otroligt fin och hög lyster. Nackdelen med sammet är att den drar åt sig damm och hårstrån och kräver att du rollar den ofta. Om du har möbler i sammet, kan du dammsuga den ofta med ett mjukt munstycke. Tryck inte för hårt utan avlägsna det som ligger på ytan av tyget.

    Vid spill på sammetstyg gäller det att vara snabb med att torka av fläcken försiktigt med en absorberande trasa för att undvika skiftningar i färg. Vi rekommenderar att du vädrar tyget utomhus vid fuktiga dagar för att fräscha upp tyget. Du kan tvätta sammet i tvättmaskin på 40 grader, men följ alltid de enskilda rekommendationerna på produkten då även tex sömmar, tryck och broderier kan påverkas av hur tvätten görs. Ska du tvätta sammetstyget på dina större möbler, rekommenderar vi kemtvätt.

    Ska du stryka din sammetsprodukt måste du göra det på avigsidan och på låg värme, gärna med ett ångstrykjärn eller en steamer.

    BOMULL

    Bomull är ett textilfiber och kommer från växter i bomullssläktet. Bomull är ett av världens mest använda textilmaterial för dess goda slitstyrka, fuktabsorberande fiber och dess mjuka känsla. Dock kräver den stora mängder vatten och bekämningsmedel vid odling. Bomull kan tvättas i tvättmaskin på 60 grader, men följ alltid de enskilda rekommendationerna på produkten då även tex sömmar, tryck och broderier kan påverkas av hur tvätten görs.

    Har du spillt något på din bomullsmatta och ska rengöra den, gnugga inte på fläcken utan sug upp överflödig vätska med en torr microfibertrasa innan du försiktigt torkar av den med en blöt handduk med lite tvål. Torka sedan av den försiktigt med en blöt handduk utan att använda en för stor mängd vatten. Vid svåra fläckar bör du lämna in den till en mattvätt.

    MARTINDALE

    Martindale beskriver hur slitstarkt ett tyg är och testas genom att snurra en tygklädd platta mot tyget och se hur många varv den klarar av innan det går några maskor. Ju högre Martindalevärde, desto mer stilstarkt är tyget. Man brukar säga att tyger för hemmamiljö ska ha ett värde på över 15 000 varv och värdet på tyger i offentlig miljö ska ligga på 30 000 varv. Om du ska klä om en möbel så rekommenderar vi att man använder ett tyg avsett för möbler. Dels vill man ha tillräckligt bra martindale men man ska också tänka på att ett tyg kan töjas när man sitter på det och då ser tyget pösigt ut efter användning.