VÅRT HÅLLBARHETSARBETE

  Vi tror på att skapa produkter som håller över lång tid. Det gör vi genom en tidlös design som kan vara i generationer samt genom vad för typ av material vi använder oss av i våra produkter. När vi idag tar fram nya produkter till vårt sortiment försöker vi alltid använda oss av hållbara och naturliga material så som jute, lin och ull.

  Vårt spillmaterial blir nya produkter

  Tillsammans med det fantastiska livsstils- och inredningsvarumärket The Straw skapas det nya produkter av vårt spillmaterial och därmed får våra tyger ett helt nytt liv. Varumärket grundades av två inspirerande kvinnor vid namn Caroline och Ellen som ville göra skillnad för vår planet och skapa hållbara hem- och inredningsprodukter som inte går ur tiden.

  “Eftersom att grunden i The Straw handlar om hållbarhet i alla led, från idéskapande till en färdig produkt i vår hand, har möjligheten som Svanefors gett oss genom att få tillgång till deras spilltyger varit mycket uppskattat. Inte bara får vi möjlighet att skapa fina och hållbara produkter, vi får även arbeta med likasinnade och ansvarsfulla företag.”

  – Ellen & Caroline från The Straw

  The Straw fokuserar på att ta fram produkter som är hållbart framtagna med en stor känsla av omsorg och eftertänksamhet. Materialen är nog utvalda och de använder endast naturliga material som används eller blivit över från andra produktionsprocesser. Inte nog med det, så samarbetar The Straw med företaget Fabrikörerna i Göteborg som syr en del av deras produkter. Fabrikörerna gör ett fantastiskt jobb med att integrera nyanlända i Sverige med språk- och arbetsträning genom att sy för olika företag och ändamål.

  Inspireras av The Straw:

  • Produkterna hittar du på deras hemsida här
  • Gå in och följ deras inspirerande resa på Instagram
  • Läs mer om deras hållbarhetsarbete här

  “Valen vi gör när vi skapar våra hem behöver inte vara en belasting för vår miljö. Att välja material som kan leva flera liv, är bra för både plånboken och miljön. Nu säger vi hejdå slit och släng & välkomnar gedigna material som håller över tid.”

  – Maria, inköpschef på Svanefors

  Hållbara och naturliga material

  • LINNE - FÖR DEN TRENDMEDVETNA

   För den som värnar om miljön är lin ett bra val. Linne är så uttrycksfullt och det kan ta sig ut på så olika sätt, allt från stiligt och elegant till mer lättsamt och ledigt. Linne är ett måste-materialet för den trendmedvetna. Materialet håller länge och är ett slitstarkt material. Ju mer det tvättas och används – desto mjukare och glansigare blir det.

   LINNE

  • JUTE - ETT KLOKT & TRENDIGT VAL

   Jute är ett naturmaterial och därför är ett bra miljöval, då det är biologiskt nedbrytbart och kan återvinnas. Jute är en snabbväxande växt och producerar utbytbara fibrer som inte skadar miljön. Jute ger en rustik och ombonad känsla till hemmet.

   JUTE

  • ULL - FÖRNYBART & NATURLIGT

   Ull är 100 % förnybart och naturligt, därför är det ett av våra mest hållbara material. Ull har självrensade egenskaper och är enkelt att hålla rent. Ullplagg behöver inte tvättas ofta, men kan med fördel vädras efter användning. Ull har temperaturreglerande egenskaper och kan reglera både värme och kyla. Att välja en filt i ull är därför optimalt då den har en värmeisolerande effekt.

   ULL

  Miljömärkningar på vår textil

  • GOTS

   Global Organic Textile Standard, GOTS, är en internationell miljömärkning för ekologisk textil. Märkningen omfattar hela livscykeln från råvara till färdig textil. Krav ställs på textilfibern och på de kemikalier som används i bearbetningen men också på paketering, märkning och distribution. GOTS ställer också krav på arbetsförhållanden i fabrikerna.

   Vi har på ett tydligt sätt skrivit vilka av våra produkter som är GOTS-märkta i respektive produktbeskrivningen.

  • ÖKO TEX

   OEKO-TEX® Standard 100 är ett oberoende globalt test- och certifieringssystem för textila rå-, mellan- och slutprodukter i alla produktionsled. Certifieringen innebär att textilen i den färdiga produkten är fri från ohälsosamma kemikalier. Certifieringssystemet infördes 1992 och huvudsyftet är att utveckla provningskriterier, gränsvärden och testmetoder på vetenskaplig grund.

   Vi har på ett tydligt sätt skrivit vilka av våra produkter som är ÖKO TEX-märkta i respektive produktbeskrivningen.

  • BSCI

   BSCI är en europeisk organisation som ligger under European Free Trade Association (EFTA) och där styrkan ligger i att medlemmarna har en gemensam uppförandekod och ett gemensamt system för revision. Genom BSCI granskas de sociala arbetsvillkoren i hela leverantörskedjan och de är experter på just textilimport.