Gardinupphängning och tillbehör

  Det är inte helt lätt att välja gardiner och inte heller att välja vilken typ av upphängning man ska ha. Vi har skapat en guide för att besvara dom vanligaste frågorna kring gardinupphängning och dess olika tillbehör. Kontakta oss gärna här om du har fler frågor.

  RYNKBANDSKROK/RÄKA

   

  Rynkbandskroken, även kallad räka, används för gardiner med multiband och används för att skapa veck. Rynkbandskroken  sätts i de små kanalerna på baksidan av multibandslängden. Sedan häktar man fast rynkbandskroken i öglan på gardinskenan eller i en ring på en gardinstång.

  4-FINGERKROK (LÅG)

  Precis som med rynkbandskroken skapar du med fingerkroken böljande veck i din gardin. Använder du en låg fingerkrok kommer du att dölja gardinstången eftersom övre kanten på gardinen hamnar högre upp än kroken som hängs i öglan på gardinstången. Låg fingerkrok rekommenderas till takskenor då gardinen kommer ända upp till taket och döljer på så sätt skenan. Namnet förvirrar en aning då en 4-fingerkrok skapar tre böljande veck i gardinen. Vill du ha större veck på din gardin, hoppa då över en eller fler fållor.

  4-FINGERKROK (HÖG)

  Använder du istället en hög fingerkrok kommer gardinen hamna i ovankanten på kroken och därmed kommer gardinstången att synas. Namnet förvirrar en aning då en 4-fingerkrok skapar tre böljande veck i gardinen. Vill du ha större veck på din gardin, hoppa då över en eller fler fållor.

  MULTIBAND/GARDINBAND

  Multibandet, även kallad gardinband, har flera upphängningsfunktioner i ett och kan hängas på alla typer av gardinstänger. Du kan t.ex. trä en gardinstång genom kanalen på multibandet, hänga upp gardinen i fingerkrokar/räkor eller trä en gardinstång genom hankarna på baksidan för att få effekten av en fransk veckbandslängd.

  SNABBFÅLLNINGSBAND/FÅLLBAND

  Snabbfållningsband, även kallad fållband/fållfix, används för att sy upp dina gardiner på ett snabbt och effektivt sätt. Vik din gardin efter önskad längd, lägg sedan bandet mellan uppviket och gardinen och stryk med ditt strykjärn. Bandet kommer då smälta och “limmar” ihop tyget. Du slipper alltså ta fram symaskinen.